לא רכבת תחתית, לא רכבת קלה, ואפילו לא מכונית חשמלית. הכירו את הפתרון האמיתי לבעיות התחבורה של ישראל * פוסט מוסיקלי
הדוגמא הראשונה בעולם להפעלת תחבורה ציבורית פשוטה, זולה, יעילה וידידותית לסביבה היתה בברזיל. האחראי להצלחה הוא חיימה לרנר, אדריכל יהודי, שכיהן במשך מספר קדנציות כראש עיריית קוריטיבה, עיר בת שני מיליון תושבים, בירת מדינת פרנה שבברזיל.
לרנר לא בזבז זמן וכסף על תכניות מסובכות, כמו הקמת רכבת תחתית, שהיא פרויקט ארוך, מסובך ויקר להחריד – שעלותו היא כ-100 מיליון דולר לקילומטר. במקום זאת, הוא בחר באמצעי תחבורה זול, פשוט וזמין: אוטובוס.
לרנר הקים בצירי התנועה הראשיים של קוריטיבה מערך של אוטובוסים גדולים, שנעים בנתיבים יעודיים ומקבלים עדיפות ברמזורים. העלייה לאוטובוסים היא בגובה הרציף בתחנות, דרך דלתות רחבות, וקניית הכרטיסים מתבצעת מראש, בתחנה. כתוצאה מכל אלה, האוטובוסים נוסעים במהירות, והעצירות שלהם בתחנות קצרות מאוד.
תדירות האוטובוסים הגבוהה ותחנות האוטובוס דמויות הצינור, המוגנות לחלוטין משמש, גשם ורוח, הופכות את ההמתנה לאוטובוס לקצרה ונוחה.
בזכות כל אלה, 70% מתושבי קוריטיבה נוסעים לעבודתם בתחבורה ציבורית.
עיריית קוריטיבה גם הקימה שבילי אופניים רבים, ועודדה את ההליכה ברגל. הרחוב המרכזי של העיר היה אחד המדרחובים הראשונים בעולם.
במקום לבזבז כסף ושטחים עצומים על כבישים עתירי נתיבים ומחלפים, השקיעה עיריית קוריטיבה בטיפוח מרכז העיר, ובשימור שטחים ירוקים בתוך העיר.
בזכות כל אלה, פחתו מאוד הזיהום והרעש במרכז העיר, שמשך אליו תושבים חדשים. הצלחה זו, בנוסף לחוקים שהגבילו את הבנייה באזורים שבהם אין נגישות לתחבורה ציבורית הגדילה מאוד את כמות השטחים הירוקים פר תושב סביב העיר.
גור בעיר, טייל בטבע. קוריטיבה.
קוריטיבה היא הדוגמא המפורסמת ביותר, ואחת הראשונות, אך יש ערים רבות אחרות בעולם שאימצו עקרונות דומים, ושיפרו להפליא את איכות החיים של התושבים בהן – ביניהן אמסטרדם, ונקובר שבקנדה ופורטלנד-אורגון שבארה"ב.
כדאי שהפוליטיקאים הישראלים שלנו יקבלו מהן השראה, וובמקום להמשיך ולהבטיח לנו רכבת תחתית בגוש דן בעוד 5 שנים – הבטחה ששמענו מהם לראשונה כבר לפני 40 שנה – יקדמו כאן ועכשיו פתרונות פשוטים, זמינים וזולים פי כמה.
כדי שזה יקרה, הכרחי שאנו, האזרחים הקטנים, נפסיק לדרוש מהרשויות להוריד את מחיר הדלק ולספק לנו יותר מקומות חנייה, כי אלה רק מגדילים את ההתמכרות שלנו לרכב הפרטי – ובמקום זאת נדרוש יותר שבילי אופניים, מדרכות רחבות ופנויות ממכשולים להליכה ברגל, ומעל לכל, תחבורה ציבורית יעילה, זולה וזמינה.
ל"אגדה אורבנית", הכתבה המעולה של ניצן הורוביץ על קוריטיבה וערים אחרות
להשאיר תגובה