למה ואיך מכרה משפחת עופר אניות לעצמה – והאם כולנו הפסדנו מאות מיליוני שקלים כתוצאה מכך?
1.5 מיליארד דולר. הסכום העצום הזה הוא גובה החובות של "צים", שככל הנראה כבר לא יוחזרו לעולם, על פי הסדר החוב שגובש לחברה בחודש שעבר."
"צים" שייכת ל"חברה לישראל", שכמחצית ממניותיה שייכות לציבור הרחב ומחצית – למשפחת עופר. "צים" נקלעה לקשיים, לאחר שבשנים האחרונות היא הוציאה מיליארדי שקלים לשם קנייה וחכירה של אניות מחברות פרטיות, ששייכות…. נכון, למשפחת עופר.
בכל פעם ש"החברה לישראל" משלמת שקל לחברה פרטית של משפחת עופר, משפחת עופר מוציאה חצי שקל מכיס אחד שלה – ומכניסה שקל שלם לכיס השני שלה. מהיכן מגיע החצי השני? נכון מאוד, מהכיס של כולנו: קרנות הפנסיה וקופות הגמל של רבים מאתנו מושקעות במניות "חברה לישראל".
האם משפחת עופר שוב "שקשקה" אותנו, והרוויחה מאות מיליוני שקלים על חשבוננו? לא בטוח: אולי "צים" באמת צריכה לקנות ולחכור המון אניות. אולי דווקא האניות של החברות הפרטיות של משפחת עופר הן הכי טובות וזולות.
מה שכן בטוח הוא, שלפני ארבע שנים "צים" שקעה בחובות – ומאות אלפי עובדים וגמלאים בישראל, שקרנות הפנסיה שלהם מושקעות במניות של "החברה לישראל" ו/או באגרות חוב של "צים" ("אגרות חוב" – בעברית פשוטה, אלה פשוט :"הלוואות"), נאלצו "לתרום" חלק מהפנסיה שלהם כדי להציל את "צים". פרשנים כלכליים רבים (1 2, 3, 4) טענו כבר אז, שבהקשר הזה לפחות, משפחת עופר שוב "שקשקה “את הציבור הרחב. עמוס בידרמן מ"הארץ" אף תיאר את הדברים יפה בקריקטורה.
ארבע שנים אחר כך, מתברר, שמבצע ההצלה הנועז – על חשבון הפנסיות של כולנו – לא עזר, ו"צים" שוב הפסידה סכומי עתק. במקרה או שלא במקרה, חברות הספנות הפרטיות של משפחת עופר – שמהן, כאמור, קונה "צים" את האניות – דווקא הרוויחו סכומי עתק באותה תקופה ממש.
לתחקיר של התחקירן העצמאי דרור דביר על פעלולי המס של 300 החברות הפרטיות של משפחת עופר בבריטניה.
הרשימה היא חלק מפרויקט תרגום מדורי הכלכלה מ"כלכלית" לעברית. תודה למשפחת עופר על תרומתה למפעל החשוב הזה.
לרשומות נוספות בסדרה
העסקאות הסיבוביות של בעלי ההון
ניגודי העניינים של מי שאמורים לשמור על הפנסיה שלנו
בהכנת כתבות אלו הושקעו שעות עבודה רבות. אנא תרמו להמשך הפעילות.
להשאיר תגובה