האם דווקא הקמפיין ה"סביבתי" של חברת החשמל עלול לגרום ליותר זיהום אוויר?
היה היה מפעל גדול ומזהם במיוחד, שבמשך שנים סיכן את בריאות התושבים שגרים לידו, וצפצף על דרישות המשרד להגנת הסביבה. המפעל אף הגדיל לעשות, והשתמש בכוחו הרב כדי להכשיל מפעלים מתחרים, שיצרו מוצר זהה בשיטות פחות מזהמות.
יום אחד נחתה על המפעל המזהם מתנה משמיים: חומר גלם חדש, זול – ומזהם פחות. אץ-רץ המפעל המזהם, שהחל להשתמש בחומר הגלם החדש, והשקיע מיליונים – מכספי ציבור, כמובן – במסע יחסי ציבור, שלא נועד למכור שום מוצר חדש, אלא רק לשפר את התדמית הגרועה שלו, כמפעל מזהם ובזבזני.
הנמשל הוא, כמובן, קמפיין "תקע, שקע ושטקר" החדש של חברת החשמל: כפי שכבר הסביר היטב פרופ' עדי וולפסון ב-Ynet, מוטב היה לו חברת החשמל הייתה משקיעה יותר בעידוד החיסכון בחשמל, במקום לבזבז כספי ציבור על קמפיין יקר ומיותר.
אך הבעייתיות בקמפיין של חברת החשמל טמונה לא "רק" בבזבוז כספי ציבור, אלא גם בכך, שהקמפיין טומן בחובו מסר סמוי שלילי ומזיק.
מה, בעצם, אומרת לנו חברת החשמל? שעכשיו, כשמייצרים את החשמל באמצעות גז טבעי, צריכת החשמל כבר לא פוגעת בסביבה; ואפילו – האח, הידד! – מחיר החשמל צפוי לרדת. או, במלים אחרות – "יאללה, אפשר להתחיל לבזבז".
למותר לציין, שזהו מסר שלילי ומזיק מאין כמוהו. ראשית, גם בשנים הבאות, חלק נכבד מהחשמל בארץ עדיין ייוצר באמצעות חומרי גלם מזהמים, כגון פחם. שנית, ייצור חשמל באמצעות גז טבעי גורם גם הוא לזיהום אוויר – גם אם נמוך משמעותית מזה שנגרם בייצור חשמל באמצעות פחם, מזוט או סולר. ולבסוף – עדיין נותר הצורך בהשנאה, בהולכה ובחלוקה של החשמל אל הצרכנים – פעולות שכרוכות כולן בנזק סביבתי רב, כגון יצירת קרינה ובזבוז שטחים פתוחים.
יש, כמובן, דרכים רבות לחסוך בחשמל. זה כולל הן אמצעים שעל הרשויות לנקוט, והן שיטות פשוטות, שכל אחד ואחת מאיתנו יכול לאמץ. למשל: הקפדה על דירוג אנרגטי גבוה כאשר קונים מוצרי חשמל; סגירת הדלת והחלון כשמפעילים אמצעי חימום או קירור; כיבוי מכשירים שאינם בשימוש; ועוד.
לכן גם מוטב היה לו חברת החשמל היתה משקיעה יותר בהתייעלות אנרגטית ובקריאה לציבור לחסוך בחשמל, במקום לבזבז כספי ציבור על מסע יחסי ציבור מיותר.
סיום עם מסר
שטקר או לא שטקר – אנרגיה היא תוצר של שימוש במשאבים שכל מי שאכפת לו מעצמו, מבריאותו ומהדורות הבאים צריך לחסוך ולצמצם במידת האפשר את השימוש בו בכדי לשפר איכות הסביבה שלנו ושל ילדינו.
כך תחסכו מאות שקלים בחודש: עצות פשוטות לחיסכון בחשמל ובמים.
תגובת חברת החשמל
"חברת החשמל נמנעה מלפרסם זמן ממושך,לאור העובדה שנאלצה להשתמש בסולר ומזוט יקרים ומזהמים כתוצאה ממשבר הגז המצרי והיעדר גז בשנים 1011 – 2012.
מטרתו של קמפיין של "שקע ותקע" אינה שיפור תדמיתה של החברה,אלא במתן מידע לציבור וחשיפת הציבור בישראל לשינוי המבורך,שמשמעותו ייצור ירוק של חשמל ומערך ייצור חשמל השומר על איכות הסביבה.
הציבור הישראלי נחשף למשמעויות של ייצור החשמל עם משבר הגז ממצריים. בעקבות המשבר נדרשה חברת החשמל לרכוש דלקים יקרים ומזהמים כדי להמשיך ולספק חשמל אמין וזמין, 24/7 ל- 2.500.000לקוחותיה.כדאי להזכיר שרק לפני שנה, בקיץ 2012, היו רזרבות חשמל נמוכות ואף פנינו לציבור בבקשה להשתמש בחשמל בצורה מושכלת.
חברת החשמל אשר הייתה ערוכה לייצור באמצעות גז טבעי הסבה את יחידות הייצור שלה לשימוש בסולר מה שגרם לשחיקה מוגברת של היחידות אך עמד במשימה לספק חשמל בקיץ 2012 . תעריך החשמל בישראל הינו מהנמוכים במדינות האיחוד האירופי.
עם כניסת הגז הטבעי ממאגר "תמר" במרץ2013 ,חברת החשמל מייצרת כ- 50%באמצעות הגז הטבעי. החברה עצרה את השימוש בסולר ומזוט. המשמעויות של המהלך לציבור הישראלי הן עצומות,
צמצום פליטת המזהמים לאוויר ב כ 90% , צמצום הסכנה לאירועי ים או יבשה מזהמים וצמצום הובלת המטענים, מה שמפחית משמעותית את הפגיעה בזיהום האויר.
אנו חושבים שראוי שהציבור יכיר את הנתונים, וייחשף גם לחדשות טובות, שמוגדרות ע"י העוסקים בתחום כ "מהפיכה אנרגטית".
חברת החשמל מובילה מספר פרויקטים להתייעלות אנרגטית , פיתוח טכנולוגיות לצרכנות נבונה ומושכלת ופרוייקט נרחב ל הפחתת הפליטות, כל זאת כחלק ממדיניות של חברה בת תשעים שנה אשר רואה חשיבות עצומה בשמירת המשאבים למען הדורות הבאים. כך מול הקהילה, ברשויות מקומיות ובבתי ספר.
עלות הקמפיין הינה כ- 6מיליון ש"ח. המשמעות לציבור היא אפסית והחשיבות של חשיפת הנושא היא עצומה."
[שגיאות ההגהה והעריכה היו במקור – התגובה הובאה ללא כל עריכה שלי].
באותו עניין
פינגבאק: הולך בטל | הדרך אל האושר